od pony Čet Okt 18, 2012 4:55 am
Za pirograf može se koristiti trafo od punjača za akumulator, ili neki drugi snage do 100W nije potrebno jači, a snagu ćemo odrediti i to dosta precizno, tako što izmerimo središnji deo transformatora, tamo gde je namotana žica, širinu srednjeg dela jezgra i debljinu transformatora i te dve vrednosti pomnožimo (mere izražavamo u cm) tu dobijamo presek jezgra i onda tu vrednost dignemo na kvadrat i dobijamo snagu jezgra u Wat-ima (naj bolje je kada je to od 2,5 do 3 cm)ovaj proračun vam je čisto da proverite koje snage je jezgro nema potrebe koristiti ili kupovati jače trafoe. Žica na sekundaru treba da je debljine oko 2mm. Ona je na vrhu jer, do jezgra je obično motan primar,za sekundar su motana 2-3 sloja žice, koristimo žicu, izvod, koja je na spoljnjem sloju i namotaj koji je zadnji u spoljnjem sloju, onaj dole, (gornji kraj je izvod),nekim plastičnim predmetom malo odvojimo žicu i nožem izgrebemo lak i tu zalemimo licnastu žicu od 2,5 kvadrata (spoj treba da je dobar) i to nam je drugi izvod za pirograf naponi koji se tu dobijaju su od 3-5v. U kolo primara ubacujem regulator za svetlo tako da možemo lepo da podešavamo struju za žarenje žice.Još jedan savet, ja koristim za vrh pirografa čeličnu žicu od opruge debljine 0,6-0,7 mm (ne cekas ili kantal)i još mi nije pregorela a koristim je više od godinu dana.
Nadam se da će ovo nekome biti korisno, ako mogu još nekako da pomognem tu sam. Pozdrav.
Uto Apr 13, 2021 10:31 am od ciciban
» Namestaj od jelovine ili ti camovina
Uto Jul 14, 2020 10:39 am od ciciban
» Od paleta
Čet Apr 02, 2020 8:59 am od ciciban
» drveni ukrasi u flasi
Ned Jul 02, 2017 11:35 pm od RkomsijaS
» Sto na rasklapanje
Čet Jun 29, 2017 10:36 am od connan
» Pandorina kutija
Ned Okt 16, 2016 6:37 pm od Pandora
» Mala furuna za pecenje pice, hleba...